Zo verklein je het risico op een cyberaanval

Verschillende instellingen, waaronder de universiteit van Maastricht, kregen de afgelopen weken te maken met aanvallen door hackers. Ook het Medisch Centrum Leeuwarden kreeg een dergelijke aanval te verwerken, waarna bleek dat veel zorginstellingen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Speciaal bij zorginstellingen en zorgaanbieders liggen veel vertrouwelijke data opgeslagen en een aanval door hackers kan daarom verstrekkende gevolgen hebben. 

Publicatiedatum

29 januari 2020

Gerelateerde verzekering(en)
.

Internet is overal

Dat roept de vraag op wat je als zorgaanbieder kunt doen om de kans op een aanval zo klein mogelijk te maken. Onze ervaring is dat met name grote zorginstellingen met deze problematiek te maken hebben: daar werken immers meer mensen thuis of op afstand en juist dat systeem toonde zich de afgelopen tijd kwetsbaar. Maar ook kleinere instellingen zijn niet gevrijwaard van gevaar. The Internet of Things (IOT) is tegenwoordig overal en zeker in de zorg: sensoren, volgsystemen, het is allemaal verbonden met elkaar en dat maakt het systeem kwetsbaar.

Wat kun je doen? 

1. Het onderkennen van de risico’s is een belangrijke eerste stap, want daarmee is het bewustzijn op scherp gezet. Denk niet: mijn data staan in de cloud, dus het is geregeld. Want de cloud is via het internet benaderbaar, ook door kwaadwillenden. Bedenk wat je aanschaft en kijk niet alleen naar de prijs en functionaliteiten, maar ook naar de beveiliging. 

2. De mens is de cruciale factor. Helaas maar waar. Veel gebruikers schakelen veiligheidsopties in de software uit. Wachtwoorden slingeren rond. Vreemde USB-sticks worden in de laptop gestopt. Verdachte links worden toch aangeklikt. Het gebeurt allemaal. Daarom is het goed om elkaar binnen de organisatie te attenderen op dit gedrag en er samen over te praten en afspraken te maken. 

3. IT is tegenwoordig niet meer iets van ‘erbij’, maar een hoofdzaak in elke organisatie. Sterker nog: de afhankelijkheid van IT zal alleen maar toenemen. In zorgorganisaties lopen de kwetsbare gegevens door de hele organisatie. Dat vraagt om goede afspraken met de cloudprovider (waar zijn de data opgeslagen, hoe is de veiligheid geregeld) en met elkaar in de organisatie. 

Meer weten?

Sovib staat je graag bij in het bevorderen van de veiligheid rondom IT. Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden!