Zorg en tweede golf: dit is de uitdaging

In de hele maatschappij stijgt het aantal coronabesmettingen en ook in de verzorgings- en verpleeghuizen is die trend zichtbaar.

Niet alleen bewoners en cliënten

De stijging van de besmettingscijfers geldt niet alleen voor bewoners en cliënten, maar ook voor personeel. Volgens de publicatie ‘Arbeidsmarktprofiel van zorg en welzijn’, die het CBS op 29 september verspreidde, was het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn in het tweede kwartaal van dit jaar 6,1 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer van alle tweede kwartalen na 2003. Bovendien is dit verzuimpercentage in geen enkele andere bedrijfstak zo hoog. Meer specifiek: in de verpleging, verzorging en thuiszorg liep het ziekteverzuim op tot 8,0 procent. 

Publicatiedatum

29 oktober 2020

Hogere werkdruk

 Personeel dat uitvalt: het zorgt voor een hogere werkdruk voor de mensen die achterblijven. Doordat veel zorgpersoneel vanaf de uitbraak van de eerste golf extra heeft gewerkt, is dat gevoel van werkdruk sowieso al hoger. Zorgorganisatie Actiz verwacht bovendien dat in de tweede golf meer mensen thuisblijven. Er wordt immers meer getest, mensen die in de zorg werken ervaren nog altijd een vermoeidheid en de samenleving verhoudt zich nu anders tot het virus dan in het voorjaar. Actiz verwacht vooral tekort aan zorgpersoneel in de functies verzorgenden IG en verpleegkundigen. 

Uitstroom

 De werkdruk wordt verder verhoogd door de grote uitstroom van personeel: zorgorganisaties geven aan dat ze te maken hebben met een uitstroom van 15 procent. Tel daar de krapte op de arbeidsmarkt bij op en het is duidelijk dat de tweede coronagolf om meerdere redenen met zorg tegemoet wordt getreden. Daarnaast wordt niet-medisch personeel soms op de verkeerde manier (maar noodgedwongen) ingezet. Dit alles heeft uiteraard de nodige impact op zorgorganisaties? Het is de vraag hoe je goed kunt zorgen voor continuïteit van zorg tijdens de tweede (en wellicht volgende) coronagolf. 

Volgende blogs

 Dat is bepaald geen makkelijke uitdaging. In onze volgende blogs proberen we aan de hand van best practices en tips uit de praktijk deze uitdaging aan te gaan. Vragen? Neem contact met ons op!