Voorjaarsnota 2025: wat betekenen de wijzigingen in de WGA voor uw organisatie?

De 60-plusregeling keert terug en de LGU wordt korter. Lees hier wat de veranderingen uit de Voorjaarsnota betekenen voor zorginstellingen.

Publicatiedatum

20 mei 2025

.

De Voorjaarsnota leest voor veel mensen als droge kost. Totdat je tussen de regels door een verandering ziet die je als zorginstelling direct raakt. Want er verandert iets in de sociale zekerheid. Iets kleins op papier, maar met grote impact in de praktijk. Zeker voor wat betreft de financiering van het WGA-risico.Twee maatregelen springen eruit:

  • De herinvoering van de 60-plusregeling

  • De verkorting van de loongerelateerde uitkering (LGU) binnen de WGA.

Wat betekent dat voor u als HR- of finance-verantwoordelijke in de zorg?

1. De 60-plusregeling keert terug (en dat is goed nieuws)

Het UWV loopt vast op WIA-keuringen. De oplossing: 60-plussers kunnen straks weer eenvoudiger worden beoordeeld, zonder volledige medische keuring. Alleen een arbeidsdeskundige hoeft te kijken of passend werk mogelijk is.

Dat klinkt misschien als een formaliteit, maar het scheelt tijd, kosten en spanning voor werknemer en werkgever. Mits beide partijen akkoord gaan.

Voor u betekent dit: sneller duidelijkheid bij langdurig verzuim. En mogelijk eerder een herbeoordeling. Goed om alvast over na te denken in uw verzuimaanpak en gesprek met medewerkers.

2. Kortere LGU: eerder door naar de vervolguitkering

De loongerelateerde WGA-uitkering (LGU) wordt korter. Werknemers maken dus sneller de overstap naar een vervolguitkering, die vaak lager is. Goed om te weten: voor eigenrisicodragers verandert hierdoor ook de toerekening van de schadelast. Een kortere LGU betekent in theorie minder uitkeringslast. Maar let op: dat betekent ook minder tijd om interventies te plegen of terugkeer naar werk te realiseren. Daarmee worden keuzes over bijvoorbeeld re-integratiebudget of de inzet van dienstverleners nog kritischer.

Of de Whk- of verzekeringspremie daadwerkelijk daalt, is onzeker. Voor ons als adviseur ligt hier een belangrijke taak om deze ontwikkeling te volgen, mee te denken en waar nodig bij te sturen.

Waarom dit nu relevant is

Omdat dit soort wijzigingen doorwerken in uw personeelsbeleid, financiële planning en uw verzekeringsportefeuille. En misschien nog wel belangrijker: omdat u deze signalen wilt kunnen inbrengen in het MT. Niet als risico-zoeker, maar als iemand die vooruit kijkt.

Bij Sovib volgen we deze ontwikkelingen op de voet. Niet omdat het moet, maar omdat het nodig is. We denken graag met u mee over de impact op uw verzuimaanpak, verzekering of schadelast.

Wilt u weten wat de verkorting van de LGU of herinvoering van de 60-plusregeling concreet betekent voor uw situatie? Neem dan gerust contact op. We helpen u graag om verrassingen voor te zijn.


Bedankt voor uw inschrijving. U ontvangt een e-mail waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.