Pas op! Stormen in aantocht!

Voor de komende dagen en nachten worden twee stormen verwacht. Bereid je voor op zwaar weer en neem de nodige maatregelen.

Publicatiedatum

16 februari 2022

.

Een paar weken geleden kregen we al te maken met storm Corrie, nu liggen er maar liefst twee op de loer: Dudley en Eunice. Volgens weer.nl krijgen alleen stormen met het predicaat ‘zware storm’ een naam, dus we kunnen er wat van verwachten.

Dudley

Dinsdag 15 februari 2022 kende een kletsnatte avondspits met windstoten: de voorbode voor de twee stormen die op woensdagmiddag-donderdag en vrijdag en zaterdag ons land aandoen. Dudley trekt op woensdag iets ten noorden van Nederland richting het oosten naar Denemarken. De zuidflank van de storm raakt het noorden van Nederland in de nacht van woensdag op donderdag met windkracht 8 á 9. Aan de kust kunnen windstoten ruim boven de 100 kilometer per uur komen. Met andere woorden: een echte westerstorm die allereerst de Wadden aandoet, maar zich daarna uitbreidt naar de (noord)westkust van Nederland met windstoten die tot diep in het binnenland reiken. Voor Dudley is inmiddels code geel afgegeven. In de loop van donderdag neemt de wind tijdelijk iets af.

Eunice

Met recht tijdelijk, want Eunice staat vrijdag op de weerkaarten. De koers van deze storm is nog niet helemaal zeker. De route lijkt dezelfde als die van Dudley, maar de weermodellen zijn het niet eens. In het Europese model volgt Eunice inderdaad de koers van Dudley. Dat betekent dat het zwaarste windvlak op de Noordzee blijft en de zuidflank van de storm weer over het noorden van Nederland trekt. Maar het Amerikaanse model geeft aan dat Eunice zuidelijker komt te liggen, zodat de gehele westkust en noordkust van Nederland met de storm te maken krijgt. Mét zware tot zeer zware windstoten tot diep in het land. Als klap op de vuurpijl hebben we ook nog springtij, wat in combinatie met de storm kan zorgen voor hoog water in rivieren.

Dringend advies

Ons dringende advies is dan ook om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om schade te voorkomen. Allereerst kan nagegaan worden welke invloed storm Corrie heeft gehad op de terreinen en gebouwen. Eventuele gevaarlijke situaties moeten direct aangepakt worden om (ergere) schade te voorkomen. Daarnaast zijn enkele tips:

- Schakel de automatische zonwering enkele dagen uit;

- Haal met de hand bedienbare zonweringen binnen (en hou deze de komende dagen binnen);

- Zorg ervoor dat buitenmeubilair wordt opgeborgen, binnengehaald of vastgezet;

- Controleer de hemelwaterafvoeren om overstromingen en/of lekkage te voorkomen.

Meer informatie over eventuele voorzorgsmaatregelen, kunt u ook vinden op onze preventiekaart weersomstandigheden.

Mocht u ondanks de genomen maatregelen toch schade hebben, neem dan gerust contact met ons op.