Ouderen die zelfstandig wonen zijn een geliefd en vaak gemakkelijk doelwit voor criminelen. Deze oplichters doen zich behalve als agent voor als medewerker van de bank, die opbelt met de mededeling dat er verdachte transacties plaatsvinden op de bankrekening. Vervolgens komt deze ‘medewerker’ langs om de pas en pincode op te halen, met alle gevolgen van dien. Maar pas op! Het gaat hierbij niet alleen om zelfstandig wonende ouderen als doelwit, maar ook ouderen in een verzorgingshuis ontkomen niet aan deze praktijken.
Criminelen ook in verzorgingshuizen actief
Onlangs ontvingen we een schademelding van een verzorgingshuis: een van de bewoners was gebeld door nepagenten met de mededeling dat deze bewoner in de gaten werd gehouden door criminelen. Het voorstel was om alle waardevolle spullen op te halen om in veiligheid te brengen. Deze bewoner liep met open ogen in de val, legde alle sieraden en contant geld klaar en gaf alles mee aan deze nepagent. Spullen weg, met groot verdriet daarna. Dit voorval is helaas geen uitzondering: we merken en horen steeds meer dat dit soort criminelen zich ook in zorginstellingen begeeft.
Is dit verzekerd?
De schade die bewoners van zorginstellingen op deze manier oplopen, is helaas niet verzekerd en dat maakt het extra zuur. Voor de bewonersverzekering, dat is een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering, hebben we een brochure opgesteld met daarin precies vermeld wat wel en vooral wat niet verzekerd is. Sieraden zijn in zo’n bewonersverzekering altijd beperkt verzekerbaar. Zorg daarom dat deze waardevolle (ook vaak emotioneel waardevol) stukken veilig zijn opgeborgen in een kluis of bij kinderen. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Veel zorginstellingen hebben een open deuren-beleid, iedereen kan gedurende de dag gewoon binnenlopen.
Diefstal?
Daar komt nog bij dat het vrijwillig afgeven van waardevolle spullen geen diefstal is. Er is bijna nooit sprake van braakschade, zoals een geforceerd raam of opengebroken deur. Als er geen braakschade is, moet er sprake zijn van geweld om aanspraak te kunnen doen op een verzekering. Maar meestal gebruiken deze criminelen geen geweld, sterker nog: ze zijn heel voorkomend en lijken met het slachtoffer begaan. Niets is minder waar. De verzekering is daarom zo beperkt, dat het niet de moeite waard is. Dus: voorkom dat het zover komt!
Meer weten?
Voor meer informatie: neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.