Met enige regelmaat constateren we dat bij onze deelnemers waterschade ontstaat door lekkende leidingen. Om de gevolgschaden van deze lekkages te beperken zijn wij op zoek gegaan naar een mogelijkheid om deze lekkages eerder te detecteren. Na een pilotfase waarin meerdere systemen zijn getest zijn wij uitgekomen bij het watermonitoring systeem van Shayp. Het watermonitoringsysteem van Shayp is in staat om real time het watergebruik te monitoren en lekkages en verspilling te detecteren. Bij een plotselinge onverklaarbare grote piek in het gebruik volgt een alarm naar de verantwoordelijke binnen de instelling.
Hoe werkt het?
Op de hoofdmeter wordt een module van Shayp geplaatst die meet hoeveel water er binnenkomt. Elke 30 seconden stuurt deze module een bericht uit, waarmee centraal kan worden bijgehouden om hoeveel water dat gaat. Op die manier kun je ook verspilling en lekkages opsporen. Als bijvoorbeeld blijkt dat ’s nachts voortdurend water wordt gebruikt, is er wellicht sprake van een lek. In veel gevallen is het een defect toilet, een lekkende kraan, een niet functionerende waterontharder of iets dergelijks. Geen zaken waar direct schade uit ontstaat, maar waarvan de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Er kan echter ook sprake zijn van een breuk in de waterleiding wat wel tot een forse vervolgschade kan leiden. In alle gevallen is er sprake van niet-duurzaam waterverbruik. Shayp heeft inmiddels zoveel ervaring en beschikbare data, dat goed is vast te stellen om wat voor lek of probleem het gaat. In het geval van een plotselinge onverklaarbare sterke stijging, wordt binnen een uur een SMS verzonden naar de deelnemer, om te waarschuwen voor deze mogelijke calamiteit.
Wat gaan wij doen?
We willen onze deelnemers graag ondersteunen in het verduurzamen van hun organisatie en daarnaast proberen om schade – in dit geval waterschade – voor te zijn. Daarom willen we dit systeem actief onder de aandacht brengen van onze deelnemers. De meerderheid van de zorgsector heeft zich geconformeerd aan de Green Deal Duurzame Zorg en waterbesparing is daar een onderdeel van. Met dit systeem kunnen wij daar een bijdrage aan leveren. Bedenk ook dat in de zorgsector veel warm water wordt gebruikt. Een lek in een warm waterleiding zorgt dus voor een extra verhoogde CO2-uitstoot. De ervaring is dat je met dit systeem in combinatie met waterbesparende maatregelen 17 tot 20 procent water kunt besparen op jaarbasis. Dat is de moeite! Dus: grote lekkages worden snel opgemerkt, zodat de gevolgschade beperkt blijft. En daarnaast bespaar je dus water in het algemeen. De investering voor dit systeem betaalt zichzelf dan ook snel terug. Samen met Shayp kunnen wij het watermonitoringsysteem tegen een sterk gereduceerd aanbieden aan onze deelnemers. Voor organisaties met veel locaties is het bovendien handig om het watergebruik per locatie snel en makkelijk uit te lezen. Dit bespaart veel tijd. Meer weten of wilt u een offerte ? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We vertellen er graag meer over.