
In de zorg draait alles om continuïteit. De verwarming, het licht, medische apparatuur; alles moet blijven draaien. Niet gek dus dat veel zorginstellingen de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. Want zelf energie opwekken is duurzamer én scheelt in kosten.
Maar nu zien we een nieuwe stap in die verduurzaming: het opslaan van energie via een EOS, een energieopslagsysteem. Oftewel, een zakelijke thuisbatterij. Handig, want de energie die u niet direct gebruikt, kunt u op een later moment alsnog inzetten. Alleen: het brengt ook risico’s met zich mee. Risico’s die - als u niet oplet - uw organisatie duur kunnen komen te staan.
Zonnepanelen zijn pas het begin
Zorginstellingen hebben vaak flinke daken. Ideaal voor zonnepanelen, die inmiddels bij veel van onze klanten liggen. Maar wat blijkt: de terugleververgoeding voor stroom die u niet direct gebruikt, wordt steeds minder aantrekkelijk. Het opslaan van opgewekte energie wordt daardoor financieel steeds interessanter.
EOS: De zakelijke thuisbatterij
Waar we voorheen alleen bij particulieren thuisbatterijen zagen ter grootte van een cv-ketel, zijn er nu ook zakelijke systemen. En die zijn een stuk groter. Denk aan installaties die qua omvang eerder in de buurt komen van een zeecontainer. Ze staan buiten of binnen, op het terrein of naast de technische ruimte.
Het voordeel: u bent minder afhankelijk van netcongestie of terugleververgoedingen. U kunt opgewekte energie gebruiken wanneer het ú uitkomt. Maar het nadeel: een EOS is niet zonder risico’s.
Het risico dat vaak over het hoofd wordt gezien
De grootste zorg vanuit verzekeringsoogpunt is het brandgevaar. Een lithiumbatterij die vlam vat is lastig te blussen en ontwikkelt extreem hoge temperaturen. Denk aan een elektrische auto die in brand vliegt: die brandt meestal helemaal uit. In parkeergarages zijn elektrische auto's daarom steeds minder welkom.
Een EOS in of bij een zorggebouw brengt dan ook serieuze risico’s met zich mee. Niet alleen voor het gebouw, maar ook voor bewoners en personeel. Daarom is het belangrijk om bij (voorgenomen) plaatsing goed stil te staan bij beveiliging, locatie en verzekerbaarheid.
Twee dringende adviezen
Wij adviseren u dan ook met klem om het volgende te doen:
Heeft uw organisatie al een EOS geplaatst?Neem contact met ons op. Dan bekijken we samen hoe de situatie is geregeld, welke risico’s er zijn en hoe dit binnen uw bestaande verzekeringen past.
Overweegt u een EOS aan te schaffen?Bel ons vóórdat u tot aanschaf overgaat. Zo kunnen we samen kijken naar de beste plek, optimale preventiemaatregelen en verzekerbaarheid. Hoe eerder we meedenken, hoe beter.
Liever voorkomen dan genezen
Een EOS kan een waardevolle stap zijn in de verduurzaming van uw zorginstelling. Maar net als bij zonnepanelen geldt ook hier: een slimme investering vraagt om een slimme voorbereiding. Daar denken we graag in mee.