Maak GGZ-medewerkers digivaardig!

Ongeveer 20 procent van de GGZ-medewerkers blijkt een 'digistarter' te zijn. Opleiding in digitale vaardigheden in de GGZ en elders in de zorg is nodig.

Publicatiedatum

19 oktober 2021

.

Of we nou willen of niet: digitalisering is overal. Ook in ons werk en hoewel de zorg nog altijd voor een belangrijk deel mensenwerk is, is ook daar een digitaliseringsslag gaande. Zorgprofessionals krijgen in hun werk te maken met e-health, allerlei applicaties en communicatieplatformen. Om zorgtaken goed uit te kunnen voeren, is enige kennis van deze zaken onmisbaar.

Digistarters

De Coalitie Digivaardig in de Zorg publiceerde afgelopen zomer de resultaten van een onderzoek, waarna de GGZ-sector een eigen benchmark uitvoerde onder meer dan 5000 GGZ-medewerkers bij 12 organisaties. Daaruit bleek dat 20,2 procent een 'digistarter' is. Overigens speelt het opleidingsniveau daarbij geen rol: er zijn net zoveel hoog- als laagopgeleide digistarters. Ruim 52 procent van de GGZ-medewerkers is digivaardig en de overige ongeveer 28 procent is 'digi-weet'. Maar die 20,2 procent digistarters baart wel zorgen. Gelukkig zijn de vaardigheden op mobiele apparaten iets beter ontwikkeld.

Privacy en applicaties

Vooral digitale zaken die raken aan privacy en social media hebben veel aandacht nodig. Hetzelfde geldt voor programma's en applicaties. Omdat digitale vaardigheden in de zorg steeds belangrijker worden en steeds meer nieuwe technieken worden toegepast, is het wel zaak om bij te blijven. De digitale wereld doet zijn intrede in behandeltechnieken. En denk ook aan het effect van frequent contact met bepaalde groepen patiënten: vaak gebeurt dat digitaal.

Ook op andere terreinen

Ook voor andersoortige zorginstellingen is het belangrijk om medewerkers digitaal vaardig te houden. Denk bijvoorbeeld aan een instructiefilmpje met oefeningen van de fysiotherapeut: handig als de patiënt niet naar de praktijk kan komen. Het maakt de behandeling efficiënter. Of het maken van een filmpje van een uitstapje met de bewoners van een verzorgingshuis. Hoe doe je dat? En welke regels gelden bij het online zetten? Zo zijn er legio mogelijkheden in verschillende disciplines.

Meer weten

Bij Sovib kunnen we er natuurlijk meer over vertellen. Op deze site kun je de basisvaardigheden checken en wat goede te nemen stappen zijn.