Veel gestelde vragen

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft. Daarom geven wij hieronder de meest gestelde vragen weer.
Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Er is al een WGA-hiaatverzekering afgesloten. Voldoen wij nu aan de voorwaarden uit de cao?

Nee, u zult hierop actie moeten ondernemen. Volgens de cao is elke aangesloten organisatie verplicht om in zijn geheel deel te nemen. Ook de werknemers die afstand hebben gedaan, dienen alsnog meeverzekerd te worden onder de WGA-hiaatverzekering.

De lopende verzekering zal per einde contractsvervaldatum overgesloten moeten worden. Of u eerder uw verzekering kunt beëindigen, zult u na moeten vragen bij uw verzekeraar. In de CAO wordt niet gesteld dat u uw huidige verzekering vervroegd dient te beëindigen.

Kunnen de WGA-Hiaat en WW-Aanvulling los verzekerd worden?

Nee, het is een verplichte combinatieverzekering. Er is alleen een uitzondering voor organisaties die een lopende WGA-hiaatverzekering hebben tot aan het einde van de contract datum. Daarna zal ook de WGA-hiaatverzekering van Loyalis moeten worden afgesloten.

Maar er is nu toch al een private aanvulling van het WW?

Er is inderdaad nu sprake van een private aanvulling via Stichting PAWW (SPAWW). De cao stapt uit de landelijke SPAWW uitvoering en er is besloten om het WW-risico privaat te verzekeren, in combinatie met een collectieve WGA-hiaatverzekering. Dit betekent dat het een verplichte regeling is voor alle werknemers in de VVT-sector, inclusief werknemers met een afstandsverklaring.

Bij welke verzekeraar kan ik dan terecht?

Na een zorgvuldig doorlopen proces, is Loyalis door de cao-partijen beoordeeld als de verzekeraar met de beste aanbieding. Loyalis is hiermee de exclusieve partner die een compleet verzekeringsproduct aanbiedt die ook aansluit op de bestaande cao-regelingen en het pensioenfonds.

Welke korting geldt er als zowel de WGA- als de VVT-verzekering Inkomenszekerheid lopen bij Loyalis?

In dat geval geldt er een kortingspercentage van 5% op beide verzekeringen.

Welke werknemers vallen onder de kring der verzekerden?

Werknemers die een arbeidscontract hebben en tevens pensioen afdragen, vallen onder de dekking van de verzekering. Hieronder vallen dus ook de oproepkrachten (min/max en 0-uren).

Hoe zit het precies met het inlooprisico?

Het inlooprisico is verzekerd voor iedereen die tussen 1 maart 2020 en 1 januari 2023 ziek en arbeidsongeschikt is geworden/wordt. Daarmee is gelijk geregeld dat alle mensen die door long covid, maar ook om een andere reden langdurig arbeidsongeschikt zijn, behoed worden voor een forse terugval in inkomen.

Geldt de inloopdekking alleen voor long Covid?

Nee. Voor iedereen die ziek is geworden vanaf 1 maart 2020 is er dekking. Hetzij onder de inloopdekking, hetzij onder de dekking van een lopende WIA-aanvullingsverzekering.

Is het uitlooprisico verzekerd bij SPAWW?

Uitloop geldt alleen voor de uitkeringen die al lopen op 1 oktober 2022.

Wie betaalt de premie van deze verzekering eigenlijk?

Net als de premie die aan SPAWW afgedragen dient te worden, zal ook de premie van de verplichte inkomensaanvullingsverzekering voor rekening van de werknemer komen. Wel komt er nog een gedeeltelijke looncompensatie via de werkgever.

De werkgever zal de premie inhouden op het brutoloon van de werknemer. Dit geeft vervolgens weer een fiscaal voordeel voor de werknemer.

Er is door ons al een WGA-hiaatverzekering via het PFZW gesloten. Moeten wij nog iets doen?

Ja, er zal hier ook actie op ondernomen moeten worden. De WGA-hiaatverzekering van het PFZW biedt een kleine aanvulling bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Bij arbeidsongeschiktheid, zal de werknemer toch fors terugvallen in inkomen.

Gezien het vorenstaande, is besloten om ook dat resterende risico te verzekeren. Hierdoor ontvangen de werknemers bij een WIA toekenning minimaal 70% van het laatste loon. Hierdoor zult u dus een aanvullende collectieve WGA-hiaatverzekering voor uw werknemers moeten regelen. Loyalis zal het inkomen aanvullen, uiteraard rekening houdend met de PFZW-aanvulling.

Voor wie is de verplichte loonaanvullingsverzekering bedoeld?

Een werkgever in de VVT-sector sluit deze verzekering af voor alle werknemers met een aansluiting bij PFZW. Deze verplichting geldt ook voor oproepkrachten (met 0-uren en min/max-contracten). Vakantiekrachten en de dga (directeur grootaandeelhouder) zijn uitgezonderd.

Voor welk loon is de werknemer verzekerd?

Voor de module WIA-hiaat is het ongemaximeerde pensioengevend loon verzekerd.

Voor de WW-module is het gemaximeerde sv-loon verzekerd.

Is de module Inkomensaanvulling WW optioneel?

Nee, de WW-module is verplicht met ingang van 1 oktober 2022

De transitievergoeding is ook bedoeld ter compensatie van het loonverlies. Blijft de transitievergoeding bestaan?

Ja, de transitievergoeding blijft ongewijzigd.

Is er ook premieplicht voor medewerkers die twee jaar voor de AOW-leeftijd zitten?

Nee, de premie inhouding stopt twee jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd

Kan een werknemer die nog geen WW-uitkering heeft aangevraagd bij SPAWW dat alsnog doen?

Ja dat kan. SPAWW stelt dat een werknemer binnen 1 week na afloop van de wettelijke WW-uitkering de aanvullingsuitkering dient in te dienen via www.spaww.nl. Mocht de werknemer dat nog niet hebben gedaan, dan kan er met terugwerkende kracht tot 3 jaar geleden alsnog een uitkering worden aangevraagd.

Moeten wij zieke werknemers met long-Covid klachten informeren?

Werknemers die ziek zijn geworden vanaf 1-3-2020 als gevolg van onder andere long-Covid hebben recht op een WIA-aanvullingsuitkering als ze door UWV afgeschat worden met een arbeidsongeschiktheidspercentage tussen de 35 en 80%. Dit geldt dus voor zowel de thans reeds gekeurde werknemers als de werknemers die nu nog ziek zijn. Wij adviseren u deze groep werknemers alsnog te wijzen op hun rechten.

Wat houdt de mantelverzekering precies in?

Dit is een variant van een verzekeringsovereenkomst die voor een specifiek risico/publiek geldt, in dit geval een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de gehele VVT-sector.

Na een zorgvuldig doorlopen proces, is Loyalis door de cao-partijen beoordeeld als de verzekeraar met de beste aanbieding. Loyalis is hiermee de exclusieve partner die een compleet verzekeringsproduct aanbiedt die ook aansluit op de bestaande cao-regelingen en het pensioenfonds.

Uit welke onderdelen bestaat de mantelovereenkomst precies? 

1.    Herverzekering ‘derde WW-jaar’ vanaf 1 oktober 2022


De verzekering van het ‘derde WW-jaar’ is tot 1 oktober 2022 ondergebracht bij SPAWW. Sociale partners hadden eerder besloten die aansluiting niet te verlengen.  In de mantel met Loyalis wordt de herverzekering van het ‘derde WW-jaar’ voortgezet, zodat werknemers niet tussen wal en schip vallen.
 

2.    WGA-hiaat verzekering vanaf 1 januari 2023


Arbeidsongeschikte (ex)-werknemers met een WGA-uitkering van UWV kunnen met een forse terugval in inkomen worden geconfronteerd. Deels wordt dit al opgevangen door een arbeidsongeschiktheidsvoorziening binnen de pensioenregeling van PFZW. Maar een groot deel van de inkomensachteruitgang wordt niet aangevuld. De WGA-hiaatverzekering vult dit aan tot minimaal 70% van het salaris, tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Er is voor gekozen deze verzekering in te laten gaan per 1 januari 2023. Dit geeft werkgevers en de verzekeraar meer tijd om de aansluiting bij de mantelovereenkomst te realiseren. Dit is vooral relevant voor werkgevers die momenteel al een WGA-hiaat verzekering voor hun werknemers hebben lopen. De zogenaamde ‘eerbiedigende werking’ is hier van toepassing: deze verzekering wordt op het eerst mogelijke moment beëindigd en in de tussentijd wordt zoveel mogelijk gezorgd voor een verzekering die aansluit bij de voorwaarden van de mantelovereenkomst. De eerbiedigende werking geldt niet voor de inloopdekking, zie hieronder.
 

3. Inloopdekking op de WGA-hiaatverzekering vanaf 1 maart 2020


De dekking van de WGA-hiaatverzekering per 1 januari 2023 (zie onder 2) gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 maart 2020.Alle (ex)-werknemers die op of na die datum ziek zijn geworden en als gevolg van arbeidsongeschiktheid een WGA-uitkering ontvangen, hebben (alsnog) aanspraak op een WGA-hiaat aanvulling vanuit de mantelovereenkomst. Daarmee hebben we geregeld dat alle mensen die door long covid of door een andere reden langdurig arbeidsongeschikt zijn, behoed worden voor een forse terugval in inkomen. Een regeling die tot nu toe voor Nederland uniek is en aansluit bij ‘de medewerker op één’. 

Zijn er kosten aan verbonden op het moment dat ik de verzekering via Sovib sluit?

Er zijn voor u geen kosten verbonden aan de dienstverlening van Sovib. De premie is voor elke zorgorganisatie gelijk en Sovib brengt hiervoor niets extra in rekening.

Zijn er extra kosten verbonden aan de dienstverlening van Sovib?

Nee. Aan de ondersteuning van Sovib zijn geen kosten verbonden.

Wat is de looptijd van de verzekering?

De verzekering bij Loyalis kent een looptijd tot 1 januari 2028.

Staat de premie vast gedurende de volledige contractduur?

Per 1 januari 2026 kan Loyalis de premie aanpassen. Stijgt het premiepercentage met meer dan 15%, dan is de verzekering opzegbaar, mits er alternatieve dekkingen zijn.

Mag de werkgever ervoor kiezen een bijdrage te leveren aan de kosten van de inlooppremie?

Onderdeel van de cao-afspraak is dat de premie voor rekening van de werknemer komt. De premie voor het inlooprisico was daarvan geen onderdeel. ActiZ en de vakbonden hebben afgesproken dat werkgevers per 1 maart 2023, maar uiterlijk per 1 januari 2024 met een passende oplossing komen om de werknemers daarvoor te compenseren.

Wanneer eindigt de premie voor de inloop WGA-hiaat?

De inlooppremie wordt gedurende vijf jaar betaald.

Wat gebeurt er met het geld bij de Stichting PAWW die door de werknemers in de VVT is ingelegd?

Dit geld blijft achter bij de Stichting. Uitkeringen die al lopen worden nog wel vanuit de overgebleven gelden betaald.

Moet de werkgever nog iets ondernemen richting de SPAWW over de beëindiging?

Nee en ja. De verzekering bij SPAWW stopt automatisch per 1 oktober 2022. Wel dient u als werkgever de afdracht richting SPAWW te stoppen per 1 oktober 2022

Is er dienstverlening vanuit Synthra inbegrepen bij de VVT-verzekering Inkomenszekerheid?

Voor WGA-eigenrisicodragers geldt dat er geen dienstverlening door Synthra wordt verzorgd op de VVT-verzekering Inkomenszekerheid.

Voor werkgevers zonder WGA-eigenrisicoverzekering is de dienstverlening van Synthra inbegrepen. Wenst werkgever geen gebruik te maken van de dienstverlening van Synthra, dan zal de dienstverlening worden verzorgd door Loyalis zelf.

Zijn er extra kosten verbonden aan de dienstverlening van Synthra?

Nee. De WIA-check en de spoor 3 begeleiding zijn inbegrepen.

Wat is het verschil tussen een afstandsverklaarder en een gemoedsbezwaarde?

Een afstandsverklaarder is iemand die geen gebruik wil maken van een specifieke verzekering, zoals een WIA-aanvullingsverzekering, bijvoorbeeld omdat de werknemer het risico zelf kan dragen.

Een gemoedsbezwaarde is iemand die om religieuze redenen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ontheffing heeft gekregen om verplichte verzekeringen af te sluiten.