Verzekeren van Triple Net-constructies: geen probleem!

Het verzekeren van Triple Net-constructies is voor veel verzekeringsmaatschappijen een complexe zaak of iets wat ze liever niet doenl

Publicatiedatum

21 juli 2023

Je hebt een pand in bezit, of je huurt het. Maar tegenwoordig is er nog een mogelijkheid: een Triple Net-constructie. Dit is een type overeenkomst waarbij de huurder naast de basishuurprijs ook verantwoordelijk is voor de meeste operationele kosten, zoals de onroerendgoedbelasting (OZB), verzekeringen en onderhoudskosten. De kosten en verantwoordelijkheden voor het pand liggen dus grotendeels bij de huurder, terwijl de verhuurder meestal alleen verantwoordelijk is voor de structurele onderhoudskosten. Voor de verhuurder, meestal een investeringsmaatschappij, heeft deze constructie als voordeel dat hij of zij de operationele kosten en risico’s van het vastgoed overdraagt aan de huurder, terwijl hij of zij een stabiel en voorspelbaar inkomen ontvangt: de basishuurprijs. Voor een huurder kan de Triple Net-constructie aantrekkelijk zijn vanwege de controle over het pand en de mogelijkheid om de operationele kosten te beheersen.

Verzekeringen

Bij Sovib kijken we dan uiteraard vooral naar de operationele kosten en dan met name de verzekeringen van het gebouw. Als sprake is van een huurovereenkomst, verzekeren wij de hele zorgorganisatie met uitzondering van het gebouw. Dat is duidelijk. Maar in een Triple Net-overeenkomst moet de huurder voor de verzekering van het gebouw zorgen. Die verzekering moet aan diverse eisen en voorwaarden voldoen. De huurder is de contractant en moet de premie betalen. Voor veel verzekeraars is het een grijs gebied, vooral ook omdat het een vrij nieuwe constructie is. Toch wordt Triple Net ook in de zorgsector steeds vaker toegepast en soms leidt dat bij verzekeringsmaatschappijen tot problemen en twijfel. In de verzekeringsbranche wordt er verschillend over het verzekeren van Triple Net-constructies gedacht. Maar ook deze verzekeringen vallen goed te regelen.

Wat wij doen

Met andere woorden: veel assurantiekantoren en verzekeringsmaatschappijen hikken behoorlijk aan tegen het verzekeren van panden binnen een Triple Net-constructie. Voor onze verzekeringscollectiviteit hebben wij een afspraak kunnen maken op welke manier we panden binnen deze constructie wél kunnen verzekeren. Belangrijk, want het aantal Triple Net-constructies begint ook in de zorgsector toe te nemen. Met enige regelmaat krijgen we nieuwe aanvragen en daar kunnen we dus prima een werkbare oplossing voor bieden. De verzekering verschilt niet eens enorm met een gangbare verzekering, alleen voegen we een extra clausule toe met een precieze beschrijving van de situatie.

Meer weten?

Een Triple Net-constructie is vrij nieuw op de markt. We zien dat het in de zorgsector steeds vaker wordt toegepast en dat dit bij verzekeringsmaatschappijen zeer regelmatig tot gefronste wenkbrauwen en problemen leidt. Maar bij Sovib niet. Wie een dergelijke constructie overweegt, doet er verstandig aan om ons vroegtijdig te informeren hoe we dergelijke verzekeringen regelen. We hebben inmiddels een behoorlijke expertise opgebouwd en vertellen er graag meer over. Informeer gerust naar de kansen en mogelijkheden!