Let op: de Whk komt eraan!

De jaarlijkse Whk-premie is vastgesteld. Er zijn wijzigingen. Het is goed om de beschikking te laten controleren.

Publicatiedatum

2 december 2021

Het is begin december en traditiegetrouw wordt de premie Whk (werkhervattingskas) dan bekendgemaakt. Voor veel bedrijven en organisaties is de Whk een flinke kostenpost en bovendien worden de cijfers aangeleverd door het UWV. Redenen genoeg om de Whk-beschikking goed te controleren. Sovib kan dat kosteloos doen! Maar er is meer nieuws.

Hoe zat het ook alweer? De Whk-premie bestaat uit de WGA-premie en de ZW-flex. De WGA bestaat om de uitkeringen te kunnen betalen na twee jaar ziekte. De ZW-flex is in het leven geroepen om de ziektewetuitkeringen te betalen van zieke werknemers die voor het einde van de wachttijd uit dienst gaan.

Sovib helpt!

De ervaring leert dat in de Whk-beschikking regelmatig fouten sluipen: de vastgestelde premie is dan niet juist en de kans bestaat dat een bedrijf of organisatie een te hoge premie betaalt. Het is daarom belangrijk om de beschikking goed te controleren. Sovib helpt: wij controleren de beschikking en doen dat zonder verdere verplichtingen. Stuur een kopie van de beschikking voor 31 december naar w-i@sovib.nl. Een eventueel bezwaar tegen de beschikking moet uiterlijk op 8 januari 2022 bij de Belastingdienst binnen zijn.

Let op: belangrijke wijzigingen!

Een ander belangrijk punt is de wijziging in de grens van de loonsom tussen kleine en middelgrote werkgevers. De grens lag in voorgaande jaren op 350.000 euro, maar vanaf 2022 is iedere werkgever met een loonsom kleiner dan 882.500 euro een kleine werkgever. Dat is een aanpassing van 10 maal het gemiddelde loon naar 25 maal, oftewel de grens ligt nu bij ongeveer 25 medewerkers. De wijziging betekent dat de groep kleine werkgevers groter is geworden en meer werkgevers de sectorale premie gaan betalen. De indeling is namelijk bepalend voor de manier waarop de gedifferentieerde premie wordt berekend. De grens tussen middelgrote en grote bedrijven ligt bij ongeveer 100 medewerkers (loonsom 3.530.000 euro).

Meer weten?

Meer weten of de beschikking laten checken? Mail naar w-i@sovib.nl! Of even bellen!