Een frisse blik op onze organisatie

Stefan Hagendijk werkt een aantal maanden bij Sovib. Zijn frisse blik helpt hem en ons verder.

Publicatiedatum

12 april 2022

Stefan kwam in het begin van 2022 bij Sovib. Midden in de coronatijd en met het vele thuiswerken was de start daardoor wat lastig. “Al voor corona, twee jaar geleden, kwam ik via een uitzendbureau bij Sovib. Twee à drie weken deed ik wat kleine werkzaamheden. Toen ik na de uitwisseling met Thailand bedacht wat ik tot de start van mijn master in september kon gaan doen, zat Sovib nog in mijn achterhoofd. Leuk werk, goeie mensen, fijne sfeer, dus gecheckt of ik daar nog iets kon betekenen. Ze waren me kennelijk nog niet vergeten.”

Informeel, gemoedelijk, gelijk

“Wat me aansprak? Het is een informele werksfeer, heel gemoedelijk en iedereen is gelijk. Wat voor mij belangrijk was, was de eigen vrijheid om werkzaamheden uit te voeren en eigen ideeën te bespreken. Het voordeel van een kleiner bedrijf is, is dat dat opgepikt en soms uitgevoerd wordt. Dat was leuk om te zien.” Stefan heeft veel geleerd in de korte tijd dat hij bij Sovib is. “Het was voor mij superinteressant om te zien hoe de bedrijfsstructuren in elkaar zitten en hoe dat in de praktijk werkt. Tijdens de studie krijg je natuurlijk het ideale plaatje te zien, maar de praktijk is wat weerbarstiger. Hier kun je ervaren hoe het gaat tussen managers en medewerkers, welke taken ze uitvoeren, de samenwerking met collega’s.”

Efficiënter werken

En andersom? Wat heeft Sovib van Stefan geleerd? “Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de processen die hier lopen. Sommige dingen worden al enige tijd op een bepaalde manier gedaan. Dat wil niet per se zeggen dat het de beste manier is. Een nieuw iemand kan daar anders naar kijken en een nieuwe toepassing voor bedenken. Gewoon digitale handigheidjes die ik uit mijn studie heb meegekregen en hier kan toepassen. Of een programma dat ik heb gemaakt. Zo worden bepaalde processen makkelijker en dat verhoogt de efficiency.”

Richting

Stefan beveelt een ‘tussenjaar’ in de praktijk van harte aan, hoewel het bij hem feitelijk ontstond door de omstandigheden van studieprogramma en uitwisseling met het buitenland. “Ik vind het een meerwaarde dat ik nu al in de praktijk heb gezien hoe bepaalde processen verlopen. Als je dingen leert is het goed om die in je hoofd te vertalen naar de praktijk. Je ervaart wat je leuk en wat je niet leuk vindt. Zeker een voordeel, het geeft mij ook weer richting tijdens mijn master: welke vakken zijn goed om te volgen om mij verder in te ontwikkelen. Dus alleen maar positief!”