De uitdagingen van 2023

Met het nieuwe jaar zijn er nieuwe kansen om de uitdagingen voor de zorg aan te gaan.

Publicatiedatum

25 januari 2023

.

Officieel mogen de nieuwjaarswensen uitgesproken worden tot Driekoningen, op 6 januari. Maar het jaar duurt nog lang en goede wensen zijn altijd welkom. Daarom voor al onze partners en cliënten een bijzonder goed jaar gewenst. Zelf schatten we in dat die goede wensen broodnodig zouden kunnen zijn, want 2023 is een jaar met uitdagingen.

Samen aanpakken

Als altijd willen wij van Sovib de zorgsector helpen met het beheersbaar maken van risico’s, zodat alle zorgmedewerkers zich kunnen bezighouden met hun core business op welk niveau dan ook: het leveren van goede zorg aan de hulpbehoevende mens. Maar obstakels op de weg maken die focus lastig. Ons voornemen voor het nieuwe jaar: als we van die obstakels uitdagingen maken en die samen aanpakken?

Personeelstekort

Uitdaging nummer één is het personeelstekort in de zorg. Dat wil zeggen: de zorg is hier zeker niet uniek in, want zo veel sectoren kampen met een gebrek aan goed personeel. Maar waar in veel andere sectoren technologie als automatisering een belangrijk deel van het tekort aan personeel kan opvangen en zo een bijdrage levert aan de arbeidsproductiviteit, is dat in de zorg lang zo eenvoudig niet. Toepassing van allerlei digitale (hulp)middelen vraagt om oplossingen die zowel de kwantitatieve als kwalitatieve aansluiting op de arbeidsmarkt verbeteren.

Mensen inzetbaar houden

Het personeelstekort is ook ontstaan door het hoge verzuim en vertrek van mensen uit de sector. Het verzuim is al enige tijd hoog en blijft verder stijgen. Dat verhoogt de druk op de mensen die wél aan het werk zijn verder, met een hogere kans dat ook zij op een gegeven moment uitvallen. Het is belangrijk om te ontdekken wat de oorzaken van het hoge verzuim zijn en hoe het terug te dringen is. Een uitdaging op zich. Ook een uitdaging voor ons: we willen in het komende jaar onderzoeken waar die oorzaak ligt en hoe organisaties met een laag verzuim de zaken hebben aangepakt. Een goed voorbeeld doet immers goed volgen!

Toenemende letselschade

De zorg kreeg de afgelopen tien jaar te maken met een stijgend aantal letselgevallen . Het spreekt voor zich dat wij dit terugzien in onze cijfers en het vraagt van ons om concrete oplossingen. Analyse van de schades in voorgaande jaren zal daarbij zeker helpen.

En verder

Uitdagingen genoeg in het nieuwe jaar dus. Naast de genoemde zullen er zeker nieuwe, nu nog onbekende uitdagingen opdoemen. Belangrijk is het besef dat zorgmedewerkers zich iedere dag opnieuw inzetten om de beste zorg te bieden. Graag hadden we alle antwoorden en oplossingen voor elke uitdaging klaarliggen, maar helaas werkt het zo niet. Ook wij worden geconfronteerd met ad hoc-zaken die snel om een oplossing vragen. Daarbij denken we wel zo veel mogelijk mee met onze relaties en gaan dit in 2023 ook meer delen. We willen best practices ophalen om te delen, zodat ook andere zorgaanbieders daarmee verder worden geholpen. Voor ons een extra uitdaging om die op een goede manier te delen, maar ook dat gaat ons vast lukken.